HOME   OPNAMES   CONTACT
HET (Het Enkelriet Trio) wordt gevormd door Huib den Uyl, Erwin Hogeboom en Ton Rutjes, die met z'n drieën al meer dan tien jaar samenspelen. Het is een voortzetting van het trio "Pour les Chalumeaux", ooit begonnen om muziek te spelen op de voorloper van de moderne enkelriet instrumenten, namelijk de chalumeau..

HET Enkelriet Trio
Ongeveer twee jaar geleden tijdens de voorbereiding van een concert, waar "Pour les Chalumeaux" een onderdeel van het programma voor haar rekening zou nemen, bleek dat de andere deelnemers onverwacht afzegden.
Om het concert toch te laten plaatsvinden werd besloten naast de chalumeau, ook op moderne instrumenten te musiceren. Ons beviel dit zo goed dat we de knoop hebben doorgehakt en verder zijn gegaan met moderne instrumenten. Er werd gekozen voor een "vaste" bezetting van sopraasaxofoon, altsaxofoon en basklarinet.
Het is een unieke combinatie. Adolf Sax (1814-1894 ). Zijn naam zal altijd verbonden blijven met de saxofoon, zijn uitvinding uit 1840. Maar dierbaar was hem met name de lage klarinet. Hij verbeterde de basklarinet en gaf dit instrument zijn huidige vorm. Zonder hem was er geen saxofoon, maar ook geen moderne basklarinet. Adolphe Sax wordt algemeen beschouwd als dé ontwerper van de basklarinet.


Omdat er voor deze bezetting geen bestaand repertoire is betekent dat alles wat we willen spelen moet worden bewerkt. Het spelen op moderne instrumenten gaf ons de mogelijkheid veel meer verschillende genres te spelen dan ooit met de chalumeau mogelijk zou zijn. Zo hebben we dan nu de keuze uit muziek vanaf de 16e en 17e eeuw tot aan hedendaagse muziek, waarbij het enige criterium is dat het moet "werken" voor de gekozen combinatie. Alle bewerkingen zijn geschreven door Huib den Uyl.
De nadruk ligt op muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw en vooral pianomuziek en muziek uit het theater leent zich goed voor bewerking voor drie blazers. Waarbij je moet denken aan muziek van componisten als Debussy, Ibert, Poulenc, Bartok, Weill en Gershwin en hun minder bekende tijdgenoten.Verder is er natuurlijk, behalve de klassieke muziek en lichte muziek ook de Wereldmuziek en de filmmuziek.